CC - Maitre André 4
CC – Maitre André 4

Project Maître André

Een realisatie van Colenbier koeltechniek en OptimaCool in samenwerking met Frigro

CC - Maitre André 4
CC – Maitre André 4

Maître André

Voor de inrichting van hun gloednieuw bedrijfspand kiest Maître André voor verschillende duurzaamheidsinvesteringen waaronder een toekomstgerichte koelinstallatie.

Door het gebruik van het natuurlijke koudemiddel CO2 valt de installatie buiten alle toekomstige uitfaseringen en navulverboden. De energie-efficiënte compressoren verlagen het energieverbruik en dankzij een verstandige toepassing van warmteterugwinning wordt warm water geproduceerd voor de vloerverwarming in de kantoren en warm  water voor sanitair gebruik.

Logische keuze voor CO2

De koelvraag voor productie en bewaring is divers. Er zijn verschillende cellen met positieve en negatieve temperaturen, een cel voor superkoeling en drie werkateliers. De koelinstallatie werd volledig op rack geleverd, overzichtelijk opgebouwd met voor alle componenten een bijzonder servicevriendelijke bereikbaarheid voor onderhoud en herstelling en toekomstgericht met uitbreidingspotentieel.

Bock CO2-compressoren met LSPM-motor

Het hart van de koelinstallatie wordt gevormd door vier transkritische Bock CO2-compressoren, drie medium temperatuur compressoren en één parallelle compressor. Deze compressoren zijn voorzien van een LSPM-motor. De LSPM compressoren, voor gebruik in koeling en warmtepompsystemen, combineren de sterktes van robuuste asynchrone motoren en deze van synchroon lopende, permanente magneetmotoren.

Naast deze vier compressoren staan er op de rack ook nog drie subkritische CO2-compressoren uit de HGX12e-serie van Bock die zich onderscheiden door het lage vibratie en geluidsniveau.

Adiabatische koeling

Warmterecuperatie wordt voor deze installatie uit persgassen gehaald. Aan de koelinstallatie is ook nog extra adiabatische koeling van Teddington gekoppeld. De koelinstallatie is berekend tot een buitentemperatuur van 35°C. Indien het nog warmer wordt zal de adiabatische koeling bijschakelen om te vermijden dat de installatie in veiligheidsmodus gaat en zichzelf dus stillegt. Dit is een extra toevoeging die de bedrijfszekerheid ook bij hoge temperaturen blijft garanderen.

Daarnaast bevat de koelinstallatie ook een DHN Roller CO2OLER, luchtkoelers en een toerentalgeregelde gaskoeler met EC-ventilatoren voorzien van AIMg coating van Kelvion. Het op maat gemaakte PEGO-schakelbord zorgt voor de centrale bediening en monitoring.

Regelapparatuur en alarmering

Voor de regeling van de koelinstallatie werd gekozen voor Dixell. Compressoren, gaskoelerventilatoren, warmterecuperatie management en adiabatische koeling worden volledig aangestuurd door een Dixell Ipro Rack controller. Alle elektronische controllers worden door middel van een busverbinding opgenomen in het overkoepelende XWEB500D-PRO supervisiesysteem, geschikt voor registratie en alarmbeheer tot 75 toestellen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes, komende evenementen, opleidingen en aanbiedingen.

Hou me op de hoogte!